Samson og Roberto er en bokserie som startet med Ingvar Ambjørnsen sin barnebok Arven etter Rin-Tin-Tei som ble gitt ut i 1998. Hovedfigurene er den angstfulle hunden Samson samt den late og lure katten Roberto. De to merkelige karakterene bor sammen i en nedslitt bygård og har et tøft liv. Helt til Samson plutselig mottar et brev som informerer ham om at han har arvet et pensjonat ved navn «Fjordgløtt pensjonat» fra sin onkel Rin-Tin-Tei. Det er gitt ut fire bøker i serien, nemlig: Arven etter Rin-Tin-Tei fra 1998, Krakilske kamerater fra 1999, Pater Pietros hemmelighet fra 2000, og den siste boken i serien Kaptein Nero fra 2013.

Bøkene har mottatt strålende anmeldelser i mange aviser og er blitt overøst med høye terningkast. Ambjørnsen hadde egentlig tenkt å skrive en hel haug av disse bøkene i samme slengen, men det viste seg å ta 13 år mellom den tredje og fjerde barneboken i serien. Hele eventyret startet med at Ambjørnsen ble kontaktet av et tysk forlag om å lage en serie barnebøker. Men da han allerede var godt i gang gikk det tyske forlaget konkurs, og han tok dermed med seg bøkene til norske forlag.

Besetning

Det er faste karakterer som dukker opp i bøkene, samtidig som Ambjørnsen slipper inn gjestekarakterer for å røske litt opp i omgivelsene i hver historie. I Kaptein Nero er det blant annet en mår fra kommunen som dukker opp på pensjonatet for å gjøre en utredning. Bøkene om Samson og Roberto inneholder også noen kostelige bi-karakterer. Den kanskje morsomste av dem alle er gåsen enkefru «Gåthaug» som er full av angst og svært depressiv. Rett som det er proklamerer hun at verdens ende er nær til alle som orker å høre på henne. I tillegg har man Olli, en oter, som fungerer som en slags vaktmester eller altmuligmann og kommer til unnsetning når noe på pensjonatet trenger å repareres.

Spenstige illustrasjoner

Bøkene er elegant, men røft illustrert av Per Dybvig. Tegningene hans ligner skisser, men er varme, levende og full av uttrykk. Dette gir bøkene et ekstra kunstnerisk element og løfter historiene et ekstra hakk. I tillegg er denne kunsten noe både barn og foreldre kan sette pris på.

Bøkene

Den første boken i serien heter Arven etter onkel Rin-Tin-Tei og kom ut i 1998. Den handler om de to fattige bestekameratene Samson og Roberto. Samson er en skvetten hund full av angst mens katten Roberto er både lur og listig. I denne historien får man vite at Samson har arvet et pensjonat fra sin avdøde onkel, og de to vennene bestemmer seg for å reise dit og fortsette driften. På denne reisen, og ikke minst, ved pensjonatet, møter de mange driftige, kostelige og merkelige karakterer.

Krakilske kamerater er den andre boken i serien og ble gitt ut i 1999. Dette er en sjarmerende fortsettelse på serien og setter de to kameratene på nye prøvelser. Blant annet blir bandet ved navn «Krakilske kamerater» frastjålet bassen sin. Dette er nok en barnebok full av fornøyelige og morsomme øyeblikk

Pater Pietros hemmelighet er den tredje boken i serien og ble gitt ut i 2000. Sommer er blitt til høst og Samson og Roberto driver pensjonatet da de plutselig får besøk av en stor og usympatisk hund, samtidig som en nyhetsrotte havner i problemer og en hissig italiensk bever kommer på besøk.

Kaptein Nero er den fjerde boken i serien og ble utgitt i 2013. Denne gangen kommer trøbbelet fra havet og gjengen fra pensjonatet må løse opp flokene som oppstår.

Alle bøkene er godt egnet til høytlesning og leselæring for små barn.