Pelle og Proffen er en serie uhyre populære ungdomsbøker skrevet av Ingvar Ambjørnsen. Bøkene handler, lite overraskende, om Pelle og kompisen hans Proffen. Sammen løser de mysterier og utfordringer de møter på. Bokserien er blitt sammenlignet med gudfaren til ungdomskrim, nemlig Franklin Dixons Hardyguttene. Pelle er bosatt med foreldrene sine i sentrum av Oslo. Foreldrene er ifølge han selv gamle hippier som tok en smule for mye substanser i ungdommen. De er på ingen måte en vanlig familie og skildringene av dem er fulle av varme og en god dose humor. Faren er en sliten kunstner som strever med å bryte gjennom og heller vil drikke en kald øl. Moren jobber derimot på et teater og et krisehjem samtidig. Ergo er moren praktisk talt eneforsørger og blir også beskrevet som den som holder familien samlet.

Bestekompisen, Proffen, bor i etasjen under Pelle i samme boligblokk og de to bruker et gammelt vannrør som kommunikasjonsmetode. Proffen har en eldre bror som jobber som journalist og informasjonen han sitter på hjelper titt og ofte de to kameratene når de forsøker å oppklare mysterier. Sakene Pelle og Proffen tar på seg kan være alt fra høyreekstreme grupper, prostitusjonsringer og andre mer normale lovbrudd. I tillegg dukker ofte det motsatte kjønn opp og kompliserer saken for de to guttene ytterligere. Tidlig på 90-tallet ble hele tre av disse bøkene filmatisert: Klassikeren «Døden på Oslo S», «Giftige løgner» og «De blå ulvene».

Klassiker

Døden på Oslo S tar opp et, for Ambjørnsen, vanlig tema, nemlig narkotikamisbruk i tillegg til prostitusjon. Scenene bygger rundt den tøffe virkeligheten i miljøet ved Oslo Sentralstasjon. Igjen lykkes Ambjørnsen i å illustrere et skittent og realistisk bilde av den tøffe hverdagen midt i Oslo sentrum. Pelle og Proffen finner i dette tilfellet ut at unge jenter selger sex til rike, gamle menn. Saken blir enda vanskeligere da Pelle finner ut at hans store forelskelse, Lena, er en av disse unge jentene som selger kroppen sin. Pelle og Proffen lykkes til slutt med å få Lena bort fra miljøet og inn på avrusning, de løser også saken med prostitusjonsringen og overlater restene til politiet.

Ulike personligheter

Pelle og Proffen er to svært ulike personer og deres forhold preges av en del krangling. Likevel får man følelsen av at det er et sterkt vennskap. Proffen er hjernen bak detektivsamarbeidet og blir fremstilt som den smarteste av de to. Han kommer, til forskjell fra Pelle, fra en normal familie og hans eldre bror er ofte til hjelp. Pelles familie derimot er uvanlig. Moren jobber, mens faren soser rundt og forsøker å klare seg som kunstner. Siden han kommer fra et ustabilt hjem blir vennskapet de to imellom skildret som svært viktig for Pelle.

Pelle og Proffen-serien er stappfull av spenning, humor og vennskap, og samtidig lykkes Ambjørnsen på en elegant måte å ta opp problemene i samfunnet rundt oss. Hardyguttene møtte på ekstreme oppdrag, mens Pelle og Proffen heller treffer på hverdagslige utfordringer i et mangelfullt samfunn. Temaer som rasisme, miljøvern, prostitusjon og narkotika er utfordringer ungdom kan kjenne seg igjen i og finne troverdig.

Målgruppe

Ingvar Ambjørnsen har skrevet ti ulike Pelle og Proffen-bøker, hver eneste med et nytt mysterium som må løses og et nytt tema som belyses. Rekkefølgen på bøkene er som følger: Kjempene faller, Døden på Oslo S, Giftige løgner, Sannhet til salgs, De blå ulvene, Flammer i snø, Etter orkanen, Hevnen fra Himmelen, Storbyens stemme og Mordet på Aker Brygge.

Bøkene har et røft språk og virkelighetsnære skildringer, men er i tillegg lettleste, spennende og morsomme. De anbefales ofte til ungdom fra 12 år og oppover. Mange av dem leses på ungdomsskoler og skolefritidsordninger over hele landet.