Drapene i Barkvik er den første boken i ungdomskrim-serien Fillip Mobergs eventyr. Fillip Moberg er en spesiell 16-åring. Han har sluttet på Gymnaset og er drittlei skolen, har kriminelle tendenser og et par skjeletter i skapet. Fillip bor nå hos onkelen sin som er tidligere krimforfatter og journalist, men som nå jobber i en smussblekke. Onkelen får beskjed av magasinet han jobber for om å dekke et drap som har skjedd i Barkvik. Fillip har ingen skole og gå til og heller ikke noe annet sted å bo, så han blir like gjerne med.

Politiet har allerede arrestert en person de mistenker for å ha drept offeret. Men snart virker det ikke lenger like opplagt hvem som er skyldig. Den gatesmarte Fillip begynner å menge seg med de lokale ungdommene og befinner seg snart sammen med den harde gjengen i Barkvik. Litt etter litt finner Fillip ut at det skjuler seg hemmeligheter som ikke tåler dagens lys bak den hyggelige fasaden. Fillip nøster opp trådene og føler at han kommer nærmere og nærmere den stygge sannheten, helt til det skjer nok et drap.

En spenningsroman uten sidestykke

Drapene i Barkvik var en gledelig tilbakevending til krimsjangeren for Ambjørnsen. Målgruppen er eldre tenåringer som kanskje, ved hjelp av Ambjørnsens, kan hjelpe å motvirke lesehatet til den nye film- og spillgenerasjonen. Noe som gjør denne boken spesiell, og ulik andre spenningsromaner for ungdom, er at denne også kan leses av voksne kriminteresserte. Ambjørnsen tar nemlig ikke altfor mange av de formildende grepene som andre ungdomsbokforfattere gjør. Han er kompromissløst realistisk og blåser i alderssjangre. Han skriver en røff og tøff voksenbok, bare for ungdom. Skikkelse, språk og miljø virker både røft og troverdig. Det er dystopisk til tider, men blir muntret opp av beksvart humor.

Antihelten Fillip Moberg

Den sentrale personen i boken er altså Fillip Moberg. Han skiller seg fra andre protagonister i ungdomsbøker generelt, og krimromaner for ungdom spesielt. Han er en gatesmart og tøff figur, som skiller seg milevis fra de skoleflinke ungdommene i Pelle og Proffen-universet. Fillip kommer fra et ødelagt hjem, bor hos en alkoholisert onkel, har en kriminell fortid, har sluttet på skolen og oppsøker trøbbel.

I boken bor han sammen med onkelen som drikker, røyker og står opp sent ut på ettermiddagen. Likevel er han Fillip sitt eneste mannlige forbilde og de to knytter et sterkt bånd.

De to «outsiderne» bygger et mangefasettert forhold som er bygget på både empati, drittkasting, respekt og alvor. På tross av Fillips uheldige omgivelser og røffe bakgrunn fremstår han ikke utelukkende som en antihelt og virker også til tider som en positiv og handlekraftig ungdom.

Handling

Fillip og onkelen drar sammen til Barkvik for å dekke en bisarr drapssak. Onkelen skal skrive og Fillip skal fotografere. Den lokale rikingen, Wilhelm Kruuse, som har bygget sin formue på olje, er blitt bestialsk drept med øks. Politiet har arrestert Kruuses barndomsvenn og ansatt Håkon Leirvik for drapet. Men snart sier intuisjonen til både onkelen og Fillip selv at det er noe med saken som ikke stemmer. Det virker som alt ikke er som det fremstår bak alle de hvite stakittgjerdene. Det er merkelig mange fortapte sjeler som vandrer rundt i gatene. Ungdommenes liv er preget av dop og dårlige familieforhold, mens foreldrene er fraværende, rike og har mørke hemmeligheter.

Ambjørnsen skaper noen bisarre og minneverdige karakterer, blant annet den eksentriske kunstneren Ulrikke Kvevangen. Hun vandrer rundt iført badehette, grønn frakk av lær, turkis bikini og runde briller mens hun profeterer sannheter og visdom rundt om i Bramviks gater. En karakter uten like og et morsomt avbrekk fra det uhyrlige som ligger skjult rundt henne.